visit@gorskikotar.hr

Centar za posjetitelje Gorski kotar

Centri za posjetitelje i interpretacijski centri

U spoju s prirodom, stoljećima

Gorski kotar

Zelena oaza Europe

Područje Gorskog kotara izrazito je bogato materijalnim ostacima najstarije goranske prošlosti, vrijednim sakralnim objektima, kulturno-povijesnim spomenicima i tradicijom.
Tu su se u povijesnom nizu izmjenjivale kulture i stvarale neprocjenjivu riznicu koja se prožima i pred vama otkriva na cijelom području Gorskog kotara. Od prapovijesnih, srednjovjekovnih spomenika, različitih kultura… sve do naših dana i ovdašnjih umjetničkih dosega, isprepliću se kulturni izričaji i na njima temeljeni spomenici stvarajući prostor čije vrijednosti će vas osvojiti.
Kulturna baština Gorskog kotara raznolika je i tematski je možemo podijeliti na zaštićenu baštinu, muzeja, galerije i zbirke, etno kuće, sakralnu baštinu, etno sela i zone, mlinove, pilane i ostalo.

Pokreni video
Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ Brod na Kupi

U stalnom postavu „Divljina s pogledom na more“ u Kaštelu Zrnskih u Brodu na Kupi Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavlja prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice i zmije uživo. U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“. Svi ti sadržaji čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Radno vrijeme

Ponedjeljak: zatvoreno
Utorak – Petak: 09:00 – 19:00
Subota – Nedjelja: 10:00 – 18:00

Ponedjeljkom, državnim praznikom i blagdanom ZATVORENO

ulaznice

Djeca, učenici, studenti i umirovljenici 1,50€
Odrasli 3,00€
Obiteljska 5,00€
Godišnja 15,00 €

Centar za posjetitelje
„Velike zvijeri“
Stara Sušica

Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” u Staroj Sušici mjesto je gdje možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Njegov multimedijalni postav, pružajući osjećaj šumskog okružja, spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara, koji kroz mijene godišnjih doba uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri. U procesu stvaranja postava Centra korištene su moderne tehnologije 3D ispisa te računalna programska rješenja, kao i klasične modelarske, kiparske i slikarske vještine, dodajući postavu toplinu i emociju ljudskog stvaralaštva.

Radno vrijeme
01.01. – 31.03. i 15.10. – 31.12.
01.04. – 30.06. i 01.09. – 14.10.
01.07. – 31.08.
Od 01.06. do 31.08. centar je otvoren sve dane u tjednu, a tijekom ostalih mjeseci otvoren je sve dane osim ponedjeljka.
NERADNI PRAZNICI: 01.01. (Nova godina) Uskrs 01.11. (Svi sveti) 24. 25. i 26.12. (Badnjak, Božić i Sveti Stjepan)
Cijena ulaznice
Putovima Frankopana Brod na Kupi i Čabar

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, od kojih se dva nalaze u Gorskome kotaru – Čabaru i Brodu na Kupi. U Čabru centar pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo, dok je u centru u Brodu na Kupi prikazan odnos Frankopana i Zrinskih prema prirodi. Frankopani su sudjelovali u brojnim bitkama, a snalažljivost, obrazovanje, diplomacija, te prije svega želja za očuvanjem vlastitih posjeda, održali su ovu obitelj stoljećima. Iza njih su do današnjih dana ostali brojni kašteli, utvrđeni gradovi i dvorci, rasprostranjeni širom Primorsko-goranske županije, koji prizivaju duh prošlosti, intriga, sukoba, kulture, pismenosti i religioznosti. Zbog njihove iznimne vrijednosti te s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja materijalne i nematerijalne baštine, pokrenut je projekt „Putovima Frankopana“.

Radno vrijeme

Utorak – Petak: 09:00 – 19:00
Subota – Nedjelja: 10:00 – 18:00

Ponedjeljkom, državnim praznikom i blagdanom ZATVORENO

ulaznice

Djeca, učenici, studenti i umirovljenici 1,50€
Odrasli 3,00€
Obiteljska 5,00€
Godišnja 15,00 €

Radno vrijeme

Ponedjeljak: 10:00 – 18:00
Utorak – četvrtak: 10:00 – 16:00
Petak – nedjelja: Zatvoreno

ulaznice

Besplatno za djecu do 6 godina
10 kuna za mlade od 6 do 14 godina
25 kuna odrasli

Interpretacijski centar
„Skriveno blago Risnjaka“
Crni Lug

Posjetite jedinstveni interpretacijski centar u Crnom Lugu, koji na suvremen način prezentira niz prirodnih, povijesnih i tradicijskih posebnosti Gorskog kotara. Uz mnoštvo informacija o trima velikim zvijerima koje žive na području Gorskoga kotara i NP Risnjak (vuk, ris i medvjed), upoznajte povijest i bogatu tradiciju našega kraja: goranske zvončare „Pesnike“, proizvodnju stakla, izradu posebnih vunenih čarapa „kopica“ i još niz zanimljivosti…

Radno vrijeme

Po najavi

ulaznice

15 kuna individualna
30 kuna obiteljska

Interpretacijski centar
„Rodna kuća rijeke Kupe“
Kupari

Rodna kuća rijeke Kupe centar je za educiranje i informiranje posjetitelja koji svojim imenom jasno kazuje kako je smješten u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s „rodnom kućom“, a u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Nedjelja: 09:00 – 17:00

ulaznice
Interpretacijski centar „Goranska kuća znanja“ Razloge

Goranska kuća znanja smještena je u staroj seoskoj školi te čuva povijest i sjećanja sela Razloge i njegovih potomaka. Ovaj centar posjetiteljima pripovijeda priču o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstva. Centar govori i o trima životinjama: skrovitom lovcu risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP Risnjak i simbolu divljine – vuku, najvećem pripadniku porodice pasa te golemom samotnjaku medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a sve njih važno je upoznati kako bismo ih nastojali zaštititi.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Nedjelja: 09:00 – 17:00

ulaznice
Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv