visit@gorskikotar.hr

Gorski kotar

Gorski kotar

30.06.2022.

Gorski kotar je kraljevstvo šuma i idealno mjesto za odmor, za provesti aktivan dan, za upoznati razne znamenitosti, za mlade, za djecu, obitelj. Ovdje ćete pronaći zabavu i atrakcije za sve uzraste. Upoznajte Gorski kotar na malo drugačiji način, kroz centre za posjetitelje i interpretacijske centre….

U mjestu Stara Sušica u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine pored slavnoga frankopanskog dvorca koji okružen zelenilom izgleda magično nalazi se Centar za Velike zvijeri.Posvećen je smeđem medvjedu,sivom vuku i euroazijskom risu.Multimedijalni prostor pruža osjećaj šumskog okruženja a dinamične podne projekcije s izmjenama prikaza godišnjih doba pokazuju kako u svako godišnje doba izgleda priroda i stanište velikih zvijeri. Moguće je ući i u veliku, tajanstvenu špilju u kojoj se skriva još veće iznenađenje.
http://centar-velikezvjeri.eu

U Brodu na Kupi posjetite stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“. Zamišljen je kao svojevrsni uspon na vrh planine, pri čemu kroz više od 500 muzejskih predmeta nudi priču o Gorskom kotaru, od povijesti, preko načina života, pa do biljnog i životinjskog svijeta koji su baš u ovom dijelu Hrvatske bogati, raznovrsni i iznimno zanimljivi. Posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka.

http://prirodoslovni.com

Pođite putovima Frankopana
U Kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi 500 muzejskih predmeta nudi priču o Gorskom kotaru, od povijesti, preko načina života pa do biljnog i životinjskog svijeta. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan.
Na ruti Putovima Frankopana je 5 objekata koji se nalaze na području Gorskog kotara

1. Dvorac Zrinskih u Čabru u kojem je smješten i interpretacijski centar Čabar

https://frankopani.eu/interpretacijski-centar/interpretacijski-centar-cabar/

2. Kaštel Zrinskih Brod na Kupi -smješten i interpretacijski centar Brod na Kupi

https://frankopani.eu/interpretacijski-centar/interpretacijski-centar-brod-kupi/

3. Dvorac Severin u Severinu na Kupi
4. Dvorac Stara Sušica
5. Manastir Gomirje

https://ruta.frankopani.eu/hr/ruta/gorski-kotar

Interpretacijski centar Brod na Kupi i Prirodoslovni muzej Rijeka Divljina s pogledom na more nalaze se u istom objektu, u Kaštelu Zrinskih.

U ponožju planine Risnjak smjestilo se prekrasno malo selo Crni Lug u kojem se nalazi interpretacijski centar „Skriveno blago Risnjaka“.
Malo bogatstvo tradicije će Vam ispričati zanimljivu priču kroz ljepotu prirode, povijest, način života i tradiciju ovog kraja. Kontakt-0996526348

Posjetite Interpretacijski centar„Rodna kuća rijeke Kupe“ , jedine rijeka u Hrvatskoj koja ima svoju rodnu kuću kako takva ljepotica i zaslužuje.
Centar se smjestio u zaseoku Gornji Kupari, u tipičnoj goranskoj katnici uz samu Kupu.Kako je Kupska dolina oduvijek poznata i kao “Čudesna dolina leptira”, zbog toga što na tom području živi više od 500 vrsta leptira, u kući je smještena i edukacijska dvorana s izložbom o leptirima. Kratka šetnja od Centra vodi do samog zelenog izvora i smaragdne oaze koja će vas očarati svojom ljepotom. Kontakt-051 836 133

Dođite u Interpretacijski centar „Goranska kuća znanja“ Razloge

Ovaj centar za posjetitelje smješten je u malom pitoresktom selu Razloge, unutar stare seoske škole. Njegov izložbeni postav orijentiran je na tradiciju, obrtništvo i majstorstvo karakteristično za Gorski kotar, lokalnu seosku arhitekturu, autohtone rukotvorine, pletarstvo, pčelarstvo, pašnjake i tri tipične zvijeri ovog kraja – medvjeda, vuka i risa.Kontakt-051 836 133

Upoznajte cijelo područje Gorskog kotara na jedan zabavan i interaktivan način , kroz priče o životinjama, prirodi, skladnom suživotu čovjeka i prirode, običajima ,tradiciji. Gorski kotar Vas čeka….

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Irresistable