visit@gorskikotar.hr

Gorski kotar - destinacija za sve generacije

Gorski kotar - destinacija za sve generacije

30.06.2022.

Gorski kotar je dugo bio samo tranzitna stanica na putu prema obali i poznavali smo ga samo onoliko koliko smo ga viđali iz auta na proputovanju za more. Ovo prekrasno područje zalužilo je puno više pažnje jer nudi pregršt prekrasnih lokacija u kojima će uživati svi, a naročito ljubitelji prirode i aktivnog odmora,to je čarobna zelena oaza koju treba doživjeti.

Neodoljivi Gorski kotar je destinacija za sve generacije koja nam otkriva kako je to živjeti za prirodu i uz prirodu. Ovdje ćete vidjeti ljude kako skupljaju sijeno vilama,upoznati mlinara koji melje, kovača koji kuje sjekiru,vidjeti staru pilanu i obradu drveta kako se nekad radilo.

 

Na prostranim zelenim livadama ugledati ćete predivne konje koji slobodno šeću i pasu baš kao u kaubojskim filmovima.Želite li zapravo osjetiti dašak divljeg zapada posjetite gradić Roswell koji je nastao prije nekoliko godina za potrebe snimanja filma o indijanskom poglavici Winnetouu. Okružen šumom i vrhuncima planina, ovaj gradić doista izgleda kao pravo kaubojsko naselje s očuvanim objektima, prigodnom izložbom o snimanju filma, likovima za fotografiranje i drugim sadržajima.Možete se okušati i streličarstvu, bacanju potkove, jahanju,pucanju iz puške Winchester,bacanju lasa …

Ovdje možete sve , s vrhova planina spustiti se u podzemno magično carstvo špilja starijih od 3 milijuna godina. Uživajte u raskošnoj, netaknutoj ljepoti podzemlja. Upoznajte tajnovitu igru prirode koja je nastajala tisućljećima, daleko od danjeg svjetla i ljudskog oka.

Tu nije kraj ljepotama, morate vidjeti pravi povijesni dragulj dvorac Stara Sušica pred kojim ćete se osjećati kao da ste kročili u bajku. Ovo je prava bajka jer u dvorcu se održava škola magije inspirirana svijetom Harryja Pottera.

U prekrasnoj i iznimnoj ljepoti prirode koja je proglašena geomorfološkim rezervatom nalazi se izletište Zeleni Vir i Vražji prolaz. Posjetite jedan od najljepših kanjona u Gorskom kotaru. Zeleni vir je izvor na dnu plitke prostrane špilje, prekrasno idilično mjesto idealno za ljubitelje šetnji.Ljepota šetnje među drvećem, mahovinom, papratima i biljem uz žubor vode i cvrkut ptica neopisiva je i treba je jednostavno doživjeti.

Ne propustite posjetiti još jedan prekrasan kanjon nestvarne ljepote,kanjon Kamačnik koji krije najdublji izvor u Hrvatskoj. Neobična kombinacija biljnog svijeta i stijena podsjeća na set sa snimanja Gospodara prstenova te stvara osjećaj kao da ste u bajci.

Na ovoj destinaciji će Vas mnogo toga oduševiti a nešto posve jedinstveno su bajkovite kućice u krošnjama drveća koje vraćaju u djetinjstvo.

Istražite svaki kutak Gorkog Kotara,upoznajte mističnu ljepotu tirkiznozelenih rijeka te prekrasnog Lokvarskog jezera koje jutrom pokriva lagana maglica. Uživajte u trenutku.

Na jezeru je odmah uz kupalište usidren motorni splav Čača, kojom njezin simpatični vlasnik svakodnevno vozi panoramske ture po jezeru. Na njegovoj splavi svira uglavnom blues, a on dok brodi po Lokvarskom jezeru upoznaje Vas s prirodnim ljepotama i lokalnim zanimljivostima.

Posjetite Milanov vrh rezervat u kojem obitavaju autohtone šumske životinje. Ovo je jedinstvena prilika da vidite jelena ili srnu u svom prirodnom staništu.

Želite li još veću pustolovinu uz pratnju vodiča u netaknutim šumskim prostranstvima iz promatračnice možete promatrati i fotografirati najvećeg vladara šume , prekrasnog medvjeda u njegovom prirodnom staništu.Jedinstveno iskustvo za pamćenje.

Neka jedna od vaših stanica bude Dvorac Zrinskih u Brodu na Kupi gdje se nalazi stalni muzejski postav » Divljina s pogledom na more “. Kroz eksponate i ponuđenu priču predstavljeno je sve što čini Gorski kotar – od doline Kupe smještene na manje od tri stotine metara nadmorske visine pa do vrleti tisuću i pol metara visokog Risnjaka ili Snježnika. Jednom riječju, nudi se, kako to i naziv kaže, divljina iz koje se vidi i osjeća more, a baš to i jest jedna od posebnosti goranskog prostora.

Tražite li aktivni odmor, Gorski kotar je idealno mjesto za planinarenje ili šetnje prirodom.

Za sve koji vole planinariti idealna destinacija je NP Risnjak i uspon na vrh Risnjaka koji je jedan od najljepših vidikovaca ne samo u gorskom Kotaru već i u Hrvatskoj. Svakog trenutka i svim čulima uživat ćete u veličanstvenim vidicima.

Ukoliko više volite šetnju posjetite veličanstveni izvor goranske ljepotice rijeke Kupe s čarobnom dolinom leptira.

U ponudi je također jahanje, paintball, rafting,kanuing i brojne druge aktivnosti.

Od ove ljepote teško se odvojiti, ako poželite ostati duže birajte smještaj od hotela, planinarskih domova, kuća za odmor s bazenima, apartmana i soba privatnih iznajmljivača.

Uživajte u raskošnoj prirodi Gorskog kotara i u bogatoj gastro ponudi čiji jelovnik je u skladu s prirodom.Gorski kotar svoju gastronomiju temelji na bogatstvu šuma i voda i pravo je

gastronomsko iznenađenje! Zaputite se u njihove restorane te probajte neki od zanimljivih specijaliteta koje nude ili u seoska domaćinstva gdje ćete moći kušati mnoga tradicionalna pučka jela , gotovo iščezla iz suvremene prehrane i ugostiteljske ponude.

Obogatite svoje iskustvo,dođite i okusite Gorski kotar i uvjerite se u njegovu ljepotu.

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv