visit@gorskikotar.hr

Koji je vaš tjedni plan druženja s neodoljivom prirodom Gorskog kotara

Koji je vaš tjedni plan druženja s neodoljivom prirodom Gorskog kotara

09.09.2022.

Jeste li napravili tjedni plan druženja s neodoljivom prirodom Gorskog kotara i odredili koju ćete pješačko-planinarsku stazu savladati? Ako to još niste učinili, mi vam donosimo par prijedloga gdje se na šetnju možete odvažiti pod mentorstvom licenciranog vodiča ili samostalno.

Ove subote, 10. rujna, izborom staze Špičasti vrh možete uživati u laganom obiteljskom planinarenju kroz predivnu šumu u pratnji vodiča. Staza je dužine 2,4 km i lagano planinarenje traje oko 60-tak minuta, a vaš trud bit će nagrađen očaravajućim pogledom na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Ne brinite, vrh nije špičast, a šetnja je namijenjena obiteljima s djecom, individualcima i parovima. Uživat ćete u fantastičnom druženju, a prije polaska u šumu sudionici će uživati i u degustaciji najfinijih delicija od šljiva. Nakon planinarenja sudionici se mogu pridružiti programu manifestacije Dan šljiva koja se održava u Brod Moravicama s ciljem očuvanja običaja u pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, od pečenja rakije do raznih drugih poslastica. Ugodno planinarenje i regenerativan boravak u prirodi možete kombinirati s druženjem uz slasne delicije od goranskih plodova.

Staza Malo po malo nalazi se u Mrkoplju, duga je 15,2 km i kao što joj sam naziv kaže izvrsna je za relaksirajuću šetnju prirodom što će vam napuniti baterije te osnažiti tijelo i duh. Krenite u šetnju ispred mrkopaljskog Doma kulture gdje možete pogledati i  povijesnu-etno zbirku s oko 150 eksponata, od povijesnih dokumenata ovog goranskog mjestašca, preko starih alata i oruđa do narodne nošnje te starih fotografija. Iz centra naselja, hodajući uz prekrasne vidike, stići ćete do najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj, Begovog Razdolja. Sljedeća stanica je atraktivna livada “Matić poljana” – memorijalno područje na kojem 26 kamenova simbolizira 26 boraca koji su u veljači 1944. godine izginuli u snježnoj mećavi. Makadam vas potom, kroz šumu preko Tuka, vodi natrag u Mrkopalj. Ruta je duga, ali nije zahtjevna te je uz malo volje i vremena lako savladiva.

Stazu Brod na Kupi – Vilinski Gaj – Kupica savjetujemo posjetiti 17. rujna kada se održava i Dan jabuka u Čabru i to uz stručno vodstvo licenciranog vodiča. Ukupna dužina staze je 2,5 km te je vrlo laka i ravna staza. Šetnji koja kreće od 11 sati mogu se priključiti i osobe koje se teže kreću i manja djeca. Po povratku oko 12:30 sati možete posjetiti Kaštel Zrinski u kojem se nalazi centar za  posjetitelje “Divljina s pogledom na more” Prirodoslovnog muzeja Rijeka i interpretacijski centar “Putovima Frankopana“. Po završetku priključite se uživanju u manifestaciji s Gorankama i Goranima uz domaće poslastice. 

Atraktivnost Tropetarske staze istražite 18. rujna kada se organizira Dan krušaka tijekom kojeg će biti organizirana šetnja uz vodiča-stručnjaka. Početak planinarskog pohoda je u 10:30 sati, a ukupna dužina srednje zahtjevne staze iznosi 7 km, uz 300 m visinske razlike. Šetači planinskim područjem uživat će u panoramskom pogledu na okolna naselja, središte Čabra, Risnjak i susjednu Sloveniju. Na stazi će vas razveseliti bogatstvo biljnog pokrova i raznolikost terena, a pri vrhu će vas dočekati nadstrešnica sa stolom i klupama te tablom s prikazom okolnih mjesta. Prema svjedočanstvima starijih mještana iz prizemnih prostorija dvorca Zrinski, koji se nalazi u centru Čabra, tajni tunel vodio je do Tropetarske stijene gdje je bio izlaz u slučaju opasnosti. O tunelu nema nikakvih zapisa, a priča kaže da je ulaz u tunel zbog sigurnosti zauvijek zazidan. Na brdu, nedaleko od vrha, označen je špiljski otvor koji je prema legendi služio kao izlaz. 

Na portalu gorskikotar.hr potražite i ostale staze te postavite plan #svakitjedanstazajedna kako biste se družili s neodoljivom prirodom goranskog kraja što će pozitivno utjecati na opće stanje vašeg organizma. Sve staze su označene te detaljno opisane, a prate ih turističke karte i .gpx tragovi što omogućuje snalaženje i bez markacija u prostoru. Više informacija potražite na gorskikotar.hr mrežnoj stranici, kao i o atraktivnim pješačko-planinarskim stazama. 

#neodoljiv #gorskikotar #svakitjedanstazajedna

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv