visit@gorskikotar.hr

Suradnja Gorskog kotara i slovenskog Zelenog krasa

Suradnja Gorskog kotara i slovenskog Zelenog krasa

14.12.2022.

Gorski kotar i slovenski Zeleni kras jedinstveno je prirodno okružje na kojem jednostavno možemo valorizirati i u budućnosti graditi nove zelene turističke proizvode prema ciljanim posjetiteljima koji inzistiraju na poštivanju načela održivog turizma, a uspjeh nam je zajamčen što pokazuju rezultati projekta „Putevima čudnovate prirode“, izjavio je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara povodom održanog božićnog bruncha kojeg je organiziralo predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji.

Radno druženje održano u Ljubljani imalo je za cilj predstaviti prekogranični projekt „Putevima čudnovate prirode ili EXPLORE THE WONDERNATURE“ koji je povezao Gorski kotar sa slovenskim Zelenim krasom.

Naime, područje Gorskog kotara i Zelenog krasa jedinstveno je prirodno okružje koje ne poznaje ljudske granice. Predstavlja golemi šumski masiv koji je dio sjevernih Dinarida. To je jedno od rijetkih područja u Europi gdje su sve tri vrste velikih zvijeri (medvjed, ris, vuk) još uvijek sačuvane. Na inovativan način projekt objedinjuje iznimnu prirodnu i kulturnu baštinu u tematski prekogranični turistički proizvod, kojeg je jednostavno nadograditi interpretacijom i novom infrastrukturom za posjetitelje, čime će se povećati atraktivnost obiju destinacija.

Projekt je spojio prirodne i kulturne posebnosti dvaju prekograničnih područja, gdje su prepoznate iznimne mogućnosti suradnje i integracije u aktivnom očuvanju zajedničke prirodne baštine. Atraktivna ponuda, obogaćena zelenom infrastrukturom, jedno je od glavnih postignuća projekta kojega su u okviru Programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska od rujna 2018. do veljače 2021. provele Općina Pivka, JU Snežnik i Zavod Jezerski Hram, Subjekt d.o.o., Lokalna razvojna agencija PINS, Nacionalni park Risnjak i RRA Zeleni kras kao vodeći partner.

Projektom se nude višednevni programi odgovornog istraživanja i učenja o prirodi i lokalnoj kulturi kroz novu ponudu za doživljaj prirode i promatranje divljih životinja na ovom jedinstvenom prirodnom lokalitetu.

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv