visit@gorskikotar.hr

Delnice

Delnice

30.06.2022.

Upoznajte prekrasan grad u srcu Gorskog kotara u samom središtu goranske visoravni. S nadmorskom visinom od 730m, „najviši“ je grad u Hrvatskoj.

Planinsko okruženje svakom gradu koji se u njemu nalazi daje posebnu ljepotu i čar i kada su planine prekrivene snijegom, i kada sve zeleni i cvate. Ovaj dragulj planinskog područja idealno je odredište i za ljetni i za zimski odmor. Otkrijte njegove čari.

Ljubitelji aktivnosti šetači u prirodi,planinari i biciklisti mogu otkriti brojne staze koje pokrivaju ovo područje. Delnice će vas napuniti energijom i dati vam potrebnu snagu za povratak u svakodnevicu.

Supilova ulica najdulja je ulica u Delnicama i u njoj se nalazi gotovo sve što biste trebali pogledati – Popovićev mlin, kuća Rački, crkva te izletište Potok.

Volite li povijest, posjetite tamošnju najstariju goransku kuću-Kuću Rački čiji će vas bogati postav vratiti u vremena djedova i baka i dočarati Vam kako se nekad živjelo.Tu ćete saznati sve o nekadašnjem životu ljudi koji su na području Delnica obitavali, a procjenjuje se da je kuća stara između 200 i 300 godina.Otvoreno ognjište, mnogobrojni uporabni predmeti, delničke nošnje – svjedočanstvo su prošlosti.Tradicionalna delnička narodna nošnja, koju karakterizira „fiertof“ (šarena pregača crvene, zelene ili plave boje) sa sitnim cvjetnim motivima te koraljna ogrlica s unikatnom ukrasnom kopčom koja se naziva „kluofnca“.Čuvari baštine iz Etno udruge ”Prepelin’c” i brojni Delničani, ispunili su tri prostorije ove malene kuće brojnim predmetima iz svakodnevice 18. stoljeća.

Posjetite Popovićev mlin čija je izgradnja počela 1924. godine i bio je jedan od prvih objekata na području Delnica koji je bio pokretan električnom energijom.Uslugama Mlina koristili su se mještani Delnica ali i cijelog Gorskog kotara.

Popovićev mlin svojom očuvanošću u izvornom obliku vratiti će vas kao vremeplov u prošlost.Dođite saznajte priču o starom mlinu i kako se prije više od 90 godina mljelo brašno u srcu Gorskog kotara.Uživo pogledate zašto je on pravi mali »dragulj« Delnica.

Ako pak ste ljubitelji sakralne arhitekture, u Delnicama će vas dočekati Crkva sv. Ivana Krstitelja građena između 1825. i 1829. godine.

Nakon što je zbog trošnosti napuštena i srušena stara župna crkva sv. Ivana Krstitelja na prostoru Vidma, sagrađena je nova, sadašnja crkva, g. 1825. za župnika Nikole Cara. Građena je od domaćeg kamena i osvođena kamenom. U njoj je postavljen novi kameni oltar te posvećen s crkvom 2. lipnja 1829. godine.

Kada ste istražili kulturne znamenitosti, vrijeme je da krenete istraživati prirodu koja je tamo zaista čarobna i posebna, a o tome govore i mnoge priče iz povijesti. Tako su upravo Delnice kroz povijest bile odmorišni punkt na nekadašnjem trgovačkom putu koji je spajao unutrašnjost i more. Bila je to makadamska cesta za konje i kočije sa 13 tunela, 25 mostova i vijadukata duga 135 kilometara. Danas o tome svjedoči izgrađeni zdenac na području Delničkog potoka, gdje su se često odmarali mnogi putnici koji su se kretali prema moru ili unutrašnjosti.Cesta Lujzijana koja je izgrađena prije nekoliko stoljeća, otvorila je put današnjim modernim prometnicama. Izgradnjom autoceste Rijeka – Zagreb, Lujzijana je izgubila na svom prometnom značaju. Njome uglavnom prolazi lokalno stanovništvo i oni koji žele uživati u prirodnim ljepotama Gorskog Kotara i riječkog zaleđa.

Svoje istraživanje prirode ovog kraja možete nastaviti u Park šumi Japlenški vrh koja se nalazi neposredno kraj Delnica, na zapadnoj strani.

Prolaskom kroz delnički park kralja Tomislava poznat po šetnicama i visini crnogoričnih stabala, kao i po tzv. sunčanom satu iz 1917. god. dolazi se u park-šumu Japlenški vrh. U šumi možete vidjeti nekadašnju 70-metarsku skakaonicu s doskočištem na gradskom stadionu. Tu su se nekada održavala natjecanja u skijaškim skokovima.U samom okruženju nalazi se zoološki vrt sa krdom jelena, košuta i mladunčadi što je naročito djeci, vrlo uzbudljiv doživljaj.

Motel Lovački dom, izgrađen još pedesetih godina prošlog stoljeća u kojem možete popiti kavicu i pojesti nešto lokalno. Ljeti odlična terasa i vidikovac na grad sa kojeg pogled za lijepog vremena seže preko Kupske doline u Sloveniju.

Kako bih upotpunili svoj doživljaj popnite se na 1000 metara nadmorske visine, na Petehovac odakle se pruža predivan pogled na brojne brežuljke čiji zeleni vrhovi koji dodiruju oblake

čine bajkovitu sliku. Danas je Petehovac popularno planinarsko i sanjkaško odredište no, možete tamo u bilo koje godišnje doba jer će vas dočekati izvrsna gastronomska ponuda.

Dođite u Delnice srce Gorskog kotara i uživajte u mirisima crnogorice,svježem planinskom zraku, cvrkutu ptica i prekrasnim pogledima na prirodne ljepote. Mir i svježina šuma neka Vam napune baterije.Bez obzira odaberete li jednodnevni, dvodnevni ili višednevni boravak u ovom gradu uživati ćete u svakom trenutku , a iz njega u radijusu od 50-tak kilometara možete doživjeti i istražiti puno toga – moć rijeke Kupice, otići u NP Risnjak, posjetiti dolinu leptira, kupati se na Kvarneru…….. dok ljeti nudi savršen odmor u blizini prirodnih ljepota zimi je idealno mjesto za ljubitelje snijega i zimskih sportova.

Ovaj prekrasan krajolik pružit će vam nevjerojatno iskustvo i prekrasne uspomene.

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv