visit@gorskikotar.hr

Hrana Gorskog kotara

Gastro 2

Uživanje u gotovo zaboravljenim okusima

Ne propustite uživati u bogatom goranskom stolu na kojemu su za Vas pripremljeni gastronomski specijaliteti od plodova gorja, divljači i druge domaće delicije. Bogatstvo okusa, autohtona hrana i domaća pića prilika su za predah i prisjećanje na davno zaboravljene okuse.

Gorski kotar restorani

Restorani, bistroi i gostionice

Goranski restorani kroz svoje jelovnike predstavit će vam i preporučiti jela od specifičnih namirnica ovog područja. Delicije poput štrudle od borovnice, gulaša od divljači, vrganja, žabljih krakova, veprića pod pekom, pastrva… samo su dio naše gastronomske ponude.

Gorski kotar pizzerije i ostala ponuda

Pizzerie i ostala ponuda

Goranska ponuda pizzeria i brze hrane bogata je i raznolika. Ovdje kušajte neodoljive burgere od divljači, lovačku pizze, goranske pečene krumpiriće…

Gastroventure a la Gorski kotar

Iznenadite nepce delicijama koje isprepliću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice Gorskog kotara, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova. Isprobajte božanstvene plodove gorja i oduševite svoja gurmanska nepca.
gastro gorski kotar

Gljive

Gotovo cijele godine, osim zimi, moguće je pronaći i kušati mnoge vrste gljiva od kojih su najcenjeniji smrčak (marohlin), vrganj, rujnice, sunčanice, lisičice… Spremaju se na različite načine, kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili tjesteninu. Kako se gljive mogu zamrznuti, konzervirati ili osušiti, u goranskim je restoranima i domovima njihova konzumacija moguća tijekom cijele godine.

Meso i riba

Osnovu goranske autohtone kuhinje čini meso. Velika područja prekrivena šumom dom su mnogim životinjskim vrstama od čijeg se mesa spravljaju vrhunski specijaliteti Kao predjelo, na trpezi se često može pronaći medvjeđi, veprov ili jelenji pršut, što uz domaći kruh i domaći sir škripavac čini ukusan zalogaj. Glavno jelo uglavnom se sastoji od gulaša od divljači s lovačkim njokima od kruha, palentom ili krumpirovim njokima. Divljač se spravlja i na druge načine, poput veprića pod pekom, a kao prilog ili začin neizostavni su šumski plodovi poput brusnica ili sušenih šljiva. Poseban specijalitet su puhovi, spravljeni u pećnici ili kao gulaš. Vrlo su cijenjeni zbog mesa, ali i masti koja je ljekovita.

Bogatstvo voda, čistih i bistrih potoka, rijeka i jezera, razlog je što goranska trpeza nudi različite vrste riba od kojih je najcjenjenija pastrva. Ribe se najčešće prže ili peku na žaru, no spravlja se i gusta riblja juha. Osim riba, pravi je gurmanski doživljaj kušati pohane žablje krakove. Mogu se poslužiti i pirjani u kombinaciji s puževima i gljivama. Goranska se kuhinja ne može zamisliti bez krumpira i kiselog kupusa. Nekada glavno jelo, a danas prilog, kupus se može servirati uz razna mesna jela, posebice domaće kobasice češnjovke ili krvavice. U vrijeme Uskrsa u Gorskom se kotaru obavezno pripravlja jedinstveni specijalitet punjeni kuhani svinjski želudac.

Dobra kapljica i desert

Svaki obrok prati i dobra kapljica. U Gorskom kotaru i danas se po tradicionalnoj recepturi spravljaju domaća šljivovica, rakija od jabuke ili kruške i brinjevac – rakija od brinje ili borovice. Popularni su i razni likeri i sirupi spravljeni od borovnice, jagode, malina ili kupina. Kraj blagovanja rezerviran je za desert. Bez obzira na sitost, nikako se ne smije propustiti goranska poslastica, dizano tijesto punjeno orasima ili jabukama ili pak štrudla punjena šumskim voćem, jabukom ili sirom.

Goranski nadjev

Priprema

Kruh i meso narezati na kockice. Meso kratko popržiti na masti da pusti svoj miris. Maknuti s vatre, ohladiti i dodati narezani luk i začine. Jaja izmiješati u posebnoj zdjeli. Jaja i meso zatim dodati kruhu i izmiješati. Ostaviti da odstoji 1 sat. Crijevo namočiti da otpusti. Smjesom puniti do 3/4 crijeva (za vrijeme kuhanja crijevo se stisne, a smjesa poveća). Smjesa je dovoljna za 2 crijeva od 75 mm. Crijevo na kraju zašiti koncem. Staviti kuhati u mlaku vodu te postupno dizati temperaturu, kako se crijevo ne bi odmah skupilo. Kuhati sat i pol i povremeno crijevo probosti iglicom da ne pukne.

Gulaš od divljači

Priprema

Na malo ulja pirjati nasjeckani luk. Dodati meso nasjeckano na kockice i dinstati uz polijevanje vodom ili temeljcem. Napola kuhanom gulašu dodati ostale sastojke i kuhati dok meso ne omekša. Poslužiti s lovačkim njokima od kruha, krumpirovim njokima ili palentom.

Savijača od borovnica

Priprema

Od brašna, maslaca, soli i mlake vode (po potrebi) umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji. Razvaljati što tanje i razvući. U međuvremenu prokuhati štapiće vanilije, pustiti da se ohladi i tom vodom poprskati tijesto. Tijesto potom pošećeriti, posipati borovnicama i cimetom. Zarolati i staviti peći u namašteni lim oko 45 minuta na 190 °C. Poslužiti toplo, posuto šećerom u prahu.

Gorski kotar logo ljeto

Gorski kotar

Neodoljiv