visit@gorskikotar.hr

Gorski kotar: destinacija izvrsnosti s rekordnim rezultatima

Gorski kotar: destinacija izvrsnosti s rekordnim rezultatima

04.11.2022.

Gorski kotar s rekordnim turističkim rezultatima i visokim ocjenama posjetitelja prepoznaje se kao destinacija izvrsnosti koja svoje djelovanje temelji na načelima održivosti. Bitno je naglasiti kako se u svega godinu i pol dana djelovanja Ureda jedinstvene Turističke zajednice Gorskog kotara i sustavnog rada na promociji turističke ponude regija prepoznaje i od mjerodavnih institucija. Naime, Gorski kotar je na Danima hrvatskog turizma bio među finalistima za izbor najuspješnije destinacije ruralnog turizma.  

„U jako kratkom vremenu zajedničkim smo snagama sa svim dionicima u destinaciji učinili ogroman iskorak u pozicioniranju turističke ponude ovog kraja, a da smo pritom zadržali zavidnu kvalitetu pružene usluge našim posjetitelja. Drago nam je da to prepoznaju naši domaći i strani posjetitelji.“ poručio je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara. 

Sustavno praćenje kvalitete pružene usluge posjetiteljima Gorskog kotara pokazuje kako je ukupna ocjena značajno iznad prosjeka, te je prema obrađenim mišljenjima i dojmovima ocijenjena s 88 od ukupno 100. Obrađen je uzorak od pet tisuća mišljenja i dojmova, a iznimno visoko su ocijenjene ponude lokalnih OPG-ova (98/100), privatnog smještaja (95/100), atrakcija (93/100), turističkih agencija (100/100), ugostiteljskih objekata (89/100) te hotela (85/100). 

Primjetan je trend kojim sve veći broj dionika u turizmu goranskog kraja odgovara na recenzije i zahvaljuje se gostima na komentarima i ocjenama. Sve češće se suptilno potiče i motivira goste da ostave svoje mišljenje na online platformama, koje su za Gorski kotar jedna od iznimno učinkovitih alata promocije (novi trend dosadašnjeg “od usta do usta”). Gosti pri odabiru destinacije, smještaja, atrakcija, ugostiteljskog objekta, turističke agencije i sl. najviše vjeruju dojmovima koje su ostavili gosti koji su boravili i osjetili gostoprimstvo, ljepotu, uslugu i cjelokupni turistički proizvod neodoljivog Gorskog kotara. 

Rekordne brojke, realizirane aktivnosti i planovi

Po svim statističkim pokazateljima Gorski kotar nadmašuje rekordnu 2019. godinu i iznimno uspješnu prošlu godinu. U deset mjeseci ove godine bilježi se 14,60% više noćenja i 7,59% više dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu, te 19,25% više noćenja i 12,54% više dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Po broju ostvarenih noćenja i dolazaka kao i recenzija posjetitelja privatni smještaj viših kategorija obara sve rekorde u odnosu na 2019. i prošlu godinu, a popunjenost im je zavidnoj razini, od 150 do 200 dana godišnje, uz sigurne rezervacije smještaja i po nekoliko mjeseci unaprijed. 

U ovoj godini uz rebranding destinacije koji je iznimno pozitivno primljen unutar i izvan destinacije Ured TZ Gorskog kotara plasirao je i tematsku godišnju kampanju „Što je danas luksuz?“ ističući vrijednosti destinacije koja posjetitelju pruža više od odmora i potiče na osobni wellbeing koji je ključan kako bi se smanjili utjecaji svakodnevnih životnih stresora što afirmativno utječe na opće psihofizičko stanje pojedinca. Uz niz promotivnih aktivnosti, novi portal destinacije kao i hike projekt označavanja pješačko-planinarskih staza, učinjen je i značajan iskorak prema emitivnim tržištima poglavito prema tržištima njemačkog govornog područja. Snimljen je i emitiran je film Kamperom kroz Hrvatsku čiji će se promotivni učinci preliti i na sljedeću turističku sezonu. 

„U sljedećoj godini usmjerit ćemo pozornost na daljnje jačanje branda destinacije kroz vizualnu prezentaciju svih Turističko-informativnih centara u destinaciji. Dopunit ćemo foto i video materijale s novim zimskim motivima, nastavit ćemo daljnji razvoj hike i bike projekta, pripremit ćemo elaborate za smeđu signalizaciju unutar destinacije za prometnice u nadležnosti Županije i Države. Nastavit ćemo s promotivnim aktivnostima prema domaćem tržištu i dodatno pojačati zahvat prema emitivnim tržištima. Posebnu pažnju posvetit ćemo pozicioniranju ključnih manifestacija u destinaciji i podržati pozicioniranje naših malih proizvođača njegujući u procesu načela održivosti.“ – zaključio je Hrg.

gorskikotar.hr

#neodoljiv #gorskikotar 

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv