visit@gorskikotar.hr

Gorski kotar: svaki tjedan staza jedna

Gorski kotar: svaki tjedan staza jedna

29.08.2022.

Mami li vas neodoljiv Gorski kotar na istraživanje, a još ne znate odakle krenuti Turistička zajednica Gorskog kotara za sve je posjetitelje pripremila jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza koje će vas oduševiti.

Nije bitno kakva vam je kondicija i krećete li u avanturu aktivnog odmora od nule, bitno je postaviti godišnji cilj svaki tjedan staza jedna jer su u TZ-u projektom „Gorski kotar HIKE“ na novom portalu jasno prezentirane čak 42 pješačko-planinarske staze, a dok obiđete sve, bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću, visinskim profilom, prikazom karaktera (kružni ili jednosmjerni) i dr.

„Projekt je dvojakog karaktera, s jedne strane prezentira i promovira destinaciju koja se brine o kvaliteti doživljaja svakog posjetitelja. S druge strane projekt se naslanja na našu stratešku odrednicu razvoja wellbeing segmenta usluga i destinacije zdravlja kako bismo blagodati goranskog kraja učinili što dostupnijim našim posjetiteljima.“ – istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

U prvu fazu uključene su staze od oko 1 km pa sve do višekilometarskih, kao i onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju, pa sve do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju.

Svaku stazu prati detaljna ilustrirana turistička karta na kojoj su naznačene sve atrakcije i goranske kulturne znamenitosti kao i ostali sadržaji, poput cafe-barova i restorana. Na kartama je, između ostaloga, naznačena dužina makadamskog i asfaltiranog dijela dionice.. Ujedno, sve su karte dostupne u prilagođenom digitalnom formatu, što omogućuje i lakše printanje.

Pojedine staze su u cijelosti ili djelomično označene planinarskim markacijama, a oznake na terenu u fazi su nadogradnje i postavljanja. Staze održavaju lokalna komunalna poduzeća i volonteri iz planinarskih društava što je bio jedan od ključnih kriterija izbora staza. Staze su označene .gpx tragovima koje se mogu pohraniti u mobilni telefon što posjetiteljima osigurava jednostavno snalaženje i bez markacija u prostoru.

Spomenimo kako Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza. Goranska biciklistička transverzala posjetiteljima omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora i kvalitetno se naslanja na hiking staze. Ljubiteljima putovanja na dva kotača na raspolaganju je 7 etapa od 28 do 43 km što čini ukupno 260 km, a s 9 kapilarnih poveznica to je više od 400 km jedinstvenog užitka.

Hrg je zaključno poručio kako oba projekta ulaze u nove faze nadogradnje te se isprepliću i s projektima kojima se želi nadograditi kvalitetno snalaženje i na prometnicama. Podsjetimo, uoči glavne ljetne turističke sezone na autoputu Zagreb-Rijeka postavljena je smeđa signalizacija. U planu je postavljanje smeđe prometne signalizacije unutar destinacije što uključuje lokalne prometnice u nadležnosti Države i Županije kako bi unaprijedili doživljaj posjetitelja destinacije i ojačali valorizaciju turističkih potencijala i sadržaja Gorskog kotara. Sustavnim vođenjem prometa i označavanjem turističkih atrakcija smeđom signalizacijom osnažit će se goranska regija u cijelosti, povećati sigurnost u prometovanju te unaprijediti informiranost posjetitelja goranskog kraja. gorskikotar.hr

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv