visit@gorskikotar.hr

Međunarodni reprezentativci u hrvanju izabrali su Gorki kotar za pripreme

Međunarodni reprezentativci u hrvanju izabrali su Gorki kotar za pripreme

12.08.2022.

U Gorski kotar smo došli na poziv izbornika Kristijana Hodaka i nismo požalili jer ovo područje sportašima osigurava idealnu kombinaciju za pripreme, poručio je Anton Đok, višestruki prvak Hrvatske u hrvanju i trener hrvatske hrvačke reprezentacije.

Đok je u Gorski kotar na pripreme doveo hrvače reprezentativce iz Hrvatske, Češke i Francuske, a između ostalih i Steevea Guénota, olimpijca sa zlatnom medaljom iz Pekinga. Kazao je kako su međunarodni reprezentativci itekako zadovoljni odrađenim pripremama, a goranski kraj im je osigurao kvalitetnu kombinaciju ugodnih dnevnih i svježih noćnih temperatura, jako dobru konfiguraciju terena s nekoliko atraktivnih staza i dobru nutritivnu podršku.

U razgovoru s Kristijanom Hodakom, izbornikom hrvatske boksačke seniorske reprezentacije, saznajemo kako će se i jedne od sljedećih priprema hrvatskih boksača održati u Gorskom kotaru jer je u pripremama sportaša bitno nekoliko faktora.

Između ostaloga kvalitetna termoregulacija tijekom fizičkih aktivnosti, gdje ugodne dnevne temperature podržavaju tijelo sportaša i njihov trening. Naime, visoke dnevne temperature itekako opterećuju tijelo i utječu na dehidraciju.

Kazao je kako se dobar noćni odmor na višim nadmorskim visinama uz svježe noći, daleko od gužve i uz zvukove prirode ne može nadmašiti. Pripreme mogu zaokružiti indoor, kroz teretanu i sportsku dvoranu, ali je izuzetno dobar i outdoor aspekt, gdje se u prirodnom okružju kao što je goranski kraj koji obiluje aktivnim tvarima u zraku i dobrim stazama sportašima osigurava jedna sasvim drugačija razina treninga.

Usto, u procesu regeneracije tijela koristili su i prirodne hladne kupke u blizini izvora rijeke Kupice, a i sama izvorska voda je dobre kiselosti. Pritom goranski kraj podržava sportaše i u mentalnim priprema jer im pruža izuzetan izolacijski moment, daleko od buke svakodnevnog okružja, što utječe na fokus i mir. Hodak nam je napomenuo kako mu je drago da su Gorski kotar prepoznali međunarodni reprezentativci u hrvanju te da je ovo kraj nezaobilazna destinacija za odgovorne sportaše koji od priprema i treninga žele iskoristit maksimum.

„Itekako smo svjesni potencijala destinacije u sportskom turizmu, što je integrirano i u razvojne planove jedinica lokalne samouprave i Master plan razvoja turizma. Ovaj oblik turizma kvalitetno se naslanja i na zdravstveni, i to kroz wellbeing koji uključuje klimatoterapiju, aktivan odmor i gastronomiju.“ – istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara, vidno zadovoljan što se goranski kraj sve češće bira za sportske pripreme. Naime, u destinaciji su trenirali i hrvatski rukometni reprezentativci kao i Hrvatski skijaški savez i drugi. Između ostalog ovdje se već petnaest godina tradicionalno održava karate kamp Karate saveza Primorsko-goranske županije.

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv