visit@gorskikotar.hr

Prevencija je važna poručila je doktorica Kovačević

Prevencija je važna poručila je doktorica Kovačević

19.07.2022.

Gorski kotar, 19. srpnja – „Krpelji su široko rasprostranjeni nametnici te čak i boravkom u obližnjem parku možete s njima ostvariti kontakt, ali to ne znači da će svaki prenijeti virus ili da će potencijalna zaraza rezultirati oboljenjem, stoga je izrazito važna prevencija“, poručila je dr. Marinka Kovačević, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ispostava Delnice, koja sustavno prati ovo područje te je vrstan izvor kvalitetnih informacija. 

Naime Ured Turističke zajednice Gorskog kotara se dodatno konzultirao s doktoricom Kovačević, a nastavno na objavljene informacije o pojavnosti prijenosa virusa putem krpelja.

„Savjetovala bih da prilikom svakog boravka na otvorenom prevenirate potencijalni kontakt s krpeljima na način da se odjene prikladna odjeća i obuća koja će zaštiti tijelo, da se hoda obilježenim stazama te da se odjeća ne odlaže  na grmlje i travu niti da se na istoj leži. Po povratku iz parka ili šume potrebno je ukloniti odjeću, istu oprati te detaljno pregledati tijelo.“ – kazala je dr. Kovačević. Dodala je kako je bitno koristiti repelente te da ih je potrebno nanijeti više puta jer ovisno o vrsti repelenta zaštita može biti osigurana do nekoliko sati.

Ugriz krpelja sam po sebi ne mora biti opasan. Opasni su naime virusi i bakterije koje prenose. S time da se sam virus ne prenosi momentalno, već je potrebno da krpelj bude pričvršćen minimalno 24 sata kako bi dovoljna količina virusa ušla u organizam. I u ovom slučaju je iznimno bitno pregledati tijelo nakon boravka na otvorenom. 

Svaka zaraza virusom koji uzrokuje meningoencefalitis ne mora rezultirati oboljenjem, što uvelike ovisi i o općem imunološkom stanju organizma, pojasnila je Kovačević. U slučaju slabije imunološke barijere i ako se tijelo ne uspije izboriti u prvoj fazi s virusom, u drugoj fazi može doći do oboljenja. Velika većina oboljelih prolazi s blažim simptomima, stoga nema prostora za strah i paniku. 

Usto, cijepljenje je učinkovit način kako se može spriječiti u ovom slučaju krpeljni meningoencegalitis, koji se provodi u 3 faze, drugo cjepivo je potrebno primiti mjesec dana iza prvog, a treće za 6 do 12 mjeseci iza drugog. 

Kovačević se osvrnula i na informaciju o rasprostranjenosti i žarištima te je kazala kako su krpelji koji prenose meningoencefalitis široko rasprostranjeni u srednjoj Europi uključujući i područje Hrvatske te je upravo stoga bitna prevencija. Detaljne upute za prevenciju možete pročitati i na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

Zdravlje je svakako najbitnije. Isto tako potreba za boravkom na otvorenom u prirodi je svakog čovjeka što itekako utječe i na zdravlje te je osnovno pitanje način kako tamo boraviti. Danas su, primjerice, kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti te je u 2020. godini preminulo gotovo 23 tisuće osoba. Jedna od prevencija ovog zdravstvenog rizika je između ostaloga kvalitetna fizička aktivnost na otvorenom gdje se ne susrećete sa zagađenim zrakom. 

Doktorica Kovačevič je zaključila da život na otvorenom donosi jednu sasvim drugu kvalitetu življenja, što posljedično utječe i na jačanje imunološke barijere.

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv