visit@gorskikotar.hr

Smjestaj Gorski kotar

Vidikovci

Posjet vidikovcima Gorskog kotara nagradit će vas prekrasnim pogledom i čistim planinskim zrakom. Ljubiteljima fotografije veličanstveni prizori s vidikovaca Gorskog kotara bit će nepresušni izvor nadahnuća.

Brod Moravice

Vidikovci Parag 705 m, Špičasti vrh 702 m, Medveja stena 550 m i Kavranova stijena („Kavranca“) 520 m smješteni na području općine Brod Moravice umreženi su jedinstvenom planinarskom stazom. Planinarska staza „Vidikovci“ vodi iz Brod Moravica na brdo Parag te preko Moravičkih Sela šumskom stazom do Špičastog vrha. Sa Špičastog vrha, staza se spušta do Medveje stene i prolazi proplankom Tisovac. Nakon Medveje stene, put vodi nizbrdo prema vidikovcu Kavranca. S vidikovaca se pruža prekrasan pogled na Kupsku dolinu i susjednu Sloveniju. Staza je markirana i označena putokazima.

gorski-kotar-kavranova

Fužine

Preradovićev vrh 892 m ponad Fužina pruža jedinstven prizor na fužinarski krajolik, okolna jezera, planine i prostrano Ličko polje. Poučna staza Preradović počinje u središtu Fužina (parkiralište), odakle asfaltnom cestom dolazite do jezera Bajer. Šetnicom (betoniranom) uz lijevu obalu jezera dolazite do ribarske kućice i lijepog kafića. Ondje ponovo krećete na asfalt i poslije 100 metara skrećete desno na makadamski put. Uspinjete se i pratite oznake za Preradović. Uspon je u prvom dijelu zahtjevan, potom ulazi u šumu i kružnom stazom dolazite na 892 metra visoki vidikovac.

gorski-kotar-kavranova

Skrad

Vidikovci Skradski vrh 1044 m, Perić i Kavranova stijena smješteni su u Općini Skrad. Šetnja stazom triju vidikovaca započinje od željezničke postaje u Skradu i prolazi središtem naselja, oko crkve sv. Antuna Padovanskog prema Skradskoj dragi, gdje se neposredno prije nje nalazi prvi vidikovac, Kavranova stijena. Cestom se dalje prolazi uz nogometno igralište i dolazi na drugi vidikovac, Perić, odakle počinje uspon na najvišu točku – Skradski vrh. S vidikovaca se otvara pogled preko Skrada, kanjona Zeleni vir i Vražji prolaz, Kupske doline pa sve do Risnjaka, slovenskog Snežnika i alpskog masiva. To je ujedno trasa dionice tzv. Goranske planinarske transverzale kao i Poučne botaničke staze Šiljar koja obrađuje biljnu vegetaciju na većim visinama. Izletnici i planinari često kombiniraju uspon na Skradski vrh od najniže točke, Zelenog vira.

gorski-kotar-vidikovac-peric
Gorski kotar logo ljeto

Gorski kotar

Neodoljiv