visit@gorskikotar.hr

Spilje i kanjoni Gorski kotar

Kanjoni

Priroda - jedinstven arhitekt

Kanjon Kamačnik

Kamačnik je prekrasan vodeni tok koji je usjekao kanjon u jurskim vapnencima. Kroz kanjon voda buči u manjim slapovima i okreće se u vrtložnim loncima, osobito kad nabuja poslije kiše ili otapanja snijega. U gornjem dijelu doline koju je oblikovao u dolomitnim stijenama nešto je smireniji i spaja se s nekoliko malih bočnih pritoka. Osobita je vrijednost u slikovitom krškom vokliškom vrelu nepoznate, ali velike dubine te u očuvanom živom svijetu čistih gorskih voda. Posjetitelj će u njegovim prirodnim ljepotama – brzacima i slapićima, mirnom toku i čistoj vodi, šumama, flori i fauni jednostavno uživati.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Zeleni vir i Vražji prolaz

Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Proglašen je rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine.

Druga atrakcija je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz. Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokrčila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena.
Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja nazvana Muževa hižica. Muževa hižica turistički se može razgledati do 200 metara, a za dublje razgledavanje potrebna je oprema i alpinističke vještine.

Radno vrijeme

Privremeno zatvoreno

ulaznice

Odrasli: 25 kn
Djeca (7 – 12 godina): 10,00 kn
Djeca (do 7 godina): ulaz je besplatan

Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv