visit@gorskikotar.hr

Sume i planine Gorski kotar

Prirodne ljepote

Bogatstvo dostupno svima

Gorski kotar

Zelena oaza Europe

Gorski kotar, smješten na razmeđu Mediterana, panonske unutrašnjosti i alpskog pojasa, od pamtivijeka je poznat po svojoj podražajnoj i blago-podražajnoj klimi. Zime su pretežito oštre i duge, što pogoduje uživanju u snježnoj idili i zimskim sportovima. Proljeće kasnije kuca na vrata u Gorskom kotaru, ali je zato predivno buđenje prirode iz dužeg zimskog sna jedinstveni prizor koji se ne prepušta.

Ljeta su ugodnih dnevnih temperatura sa svježijim noćima, što osigurava kvalitetan odmor i zaštitu od velikih ljetnih vrućina. Jesenje doba, uz ubiranje plodova, očarava lepezom boja koje bezrezervno nadahnjuju. Živopisna ruralna mjesta su gorska klimatska lječilišta s izvanrednim medicinskim učincima planinskog zraka koji opušta i regenerira.

Tražite li gotovo meditativni mir ili pak aktivan odmor, nezaboravnu pustolovinu ili pak ugodne zimske večeri uz kamin?

Pokreni video
Jezera i rijeke Gorski kotar

Rijeke i jezera

Rijeke i jezera pozivaju vas da zavirite u skrivene i rijetko viđene prostore „Zelenog srca Hrvatske“. Osjetite kristalno čistu vodu rijeke Kupe, Kupice, Dobre, Čabranke… Zaboravite na vrijeme uz jezera Bajer, Lepenicu, Lokvarsko, Čogrljevo jezero… Posjetite jedno od najdubljih vrela u Hrvatskoj – izvor rijeke Kupe.

To i mnogo više nudi vodeni svijet Gorskoga kotara.

Spilje i kanjoni Gorski kotar

Špilje i kanjoni

Doživite prskanje slapova i snagu vode u kanjonima Vražji prolaz i Kamačnik. Zavirite u podzemlje špilje Lokvarke, jedne od najvećih špilja u Hrvatskoj. Puna je neobičnih špiljskih formacija. Špilja Vrelo stara je 3,5 – 4 milijuna godina. Duga je samo 300 metara, a osobitu vrijednost daje joj voda – na samo pedesetak metara nalaze se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Špilja Bukovac skriva tragove prapovijesnih ljudi, špiljskih medvjeda i pantera, pa je odlično arheološko nalazište.

Sume i planine Gorski kotar

Planine i šume

Ulazak u zaklon netaknute šumske površine znači dolazak u Gorski kotar. Šumski prostor s dobro označenim stazama, koje vode do planinskih vrhova i osebujnih krških oblika područje su jedinstvenog Nacionalnog parka Risnjak, šume Golubinjak, Japlenškog vrha, Bijelih i Samarskih stijena, posebnih rezervata i zaštićenih krajolika… Gorski kotar cijeni, štiti, ali i nudi svoje prirodne ljepote kao priliku za opuštanje i aktivan odmor.

Gorski kotar logo zima

Gorski kotar

Neodoljiv