visit@gorskikotar.hr

Kulturne znamenitosti Gorski kotar

Kulturne znamenitosti

Spomenici i tradicija

Gorski kotar

Područje Gorskog kotara izrazito je bogato materijalnim ostacima najstarije goranske prošlosti, vrijednim sakralnim objektima, kulturno-povijesnim spomenicima i tradicijom.

Tu su se u povijesnom nizu izmjenjivale kulture i stvarale neprocjenjivu riznicu koja se prožima i pred vama otkriva na cijelom području Gorskog kotara. Od prapovijesnih, srednjovjekovnih spomenika, različitih kultura sve do naših dana i ovdašnjih umjetničkih dosega, isprepliću se kulturni izričaji i na njima temeljeni spomenici, stvarajući prostor čije vrijednosti će vas osvojiti.

Kulturna baština Gorskog kotara raznolika je i tematski je možemo podijeliti na zaštićenu baštinu, muzeje, galerije i zbirke, etno-kuće, sakralnu baštinu, etno-sela i zone, mlinove, pilane i ostalo.

dvorci-frankopana-gorski-kotar

Dvorci Frankopana

Plemićku obitelj Frankopan povijest bilježi već više od 900 godina. Velik broj goranskih naselja prvi se puta spominje u jednoj sudskoj odluci iz 15. st. kada se Frankopanima zabranjuje ubirati pristojbu od zagrebačkih trgovaca na svojim posjedima u Moravicama, Delnicama, Lokvama, Brodu… Ova mjesta označavaju dio starog frankopanskog puta preko Gorskog kotara do naselja u Primorju.
Kroz kulturno-turističku rutu upoznajte kaštele, utvrde i detalje iz bogate tradicije i života obitelji Frankopan.

Sakralna baština

U Gorskom kotaru sačuvano je mnogo sakralnih objekata iz različitih razdoblja. Jedan od njih je Kalvarija u Mrkoplju, koja ima dominirajući položaj na brežuljku jugozapadno iznad trase Karolinske ceste i mjesta. Sastoji se od triju križeva s brončanim skulpturama. U Crkvi Majke Božje od sedam Žalosti održava se najvažniji vjerski događaj u Gorskom kotaru – Proštenje u Mrkoplju. Tradicionalno se održava treću nedjelju u mjesecu rujnu kada veliki broj vjernika pohodi Mrkopalj u znak zahvalnosti i štovanja Blažene Djevice Marije.

Etno zbirke

Etno zbirke

Na području Gorskog kotara postoji mnogo etnografskih zbirki koje govore o povijesti, načinu života i vrijednostima koje su se njegovale na ovom području. Sadrže vrlo vrijedne povijesne predmete – od dokumenata, nošnji, oružja, oruđa do karti, knjiga, glazbenih instrumenata i školskog pribora. Svakako vrijedi istaknuti Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića koji je uređen u čak pet tematskih cjelina koje posjetitelje upoznavaju s Goranovim životom i radom.


Na ovom području pronađeni su tragovi pračovjeka kao i više ostataka životinja koje su davno boravile na ovom prostoru, poput pećinskog medvjeda i pantere.

Gorski kotar logo ljeto

Gorski kotar

Neodoljiv