visit@gorskikotar.hr

Sakralna bastina Gorski kotar

Sakralna baština

Spomenik vjere i kulture

U Gorskom kotaru sačuvano je mnogo sakralnih objekata iz različitih razdoblja. Jedan od njih je Kalvarija u Mrkoplju, koja ima dominirajući položaj na brežuljku jugozapadno iznad trase Karolinske ceste i mjesta. Sastoji se od triju križeva s brončanim skulpturama. U Crkvi Majke Božje od sedam Žalosti održava se najvažniji vjerski događaj u Gorskom kotaru – Proštenje u Mrkoplju. Tradicionalno se održava treću nedjelju u mjesecu rujnu kada veliki broj vjernika pohodi Mrkopalj u znak zahvalnosti i štovanja Blažene Djevice Marije.

U Čabru se nalazi Svetište Majke Božje Svetogorske. Nalazi se na strmom brdu 975 metara nad morem i pruža zapanjujući pogled. Prema jednoj od legendi na Svetoj Gori je skupina pastira pronašla Gospin kip pričvršćen na jelu, gdje su se pastiri, dok su čuvali ovce, često molili. Jednog dana vidjeli su ovce kako se klanjaju Gospinom kipu te su ih pokušali potjerati. Ovce su ostale čvrsto i nepomično stajati, pa su prestrašeni pastiri otišli sve ispričati župniku koji se zajedno s njima vratio i svjedočio događaju. Nakon tog događaja župnik je uzeo kip i odnio ga u gerovsku župnu crkvu. Vrativši se drugi dan u crkvu, župnik je primijetio da je kip nestao, a pronađen je ponovno na Svetoj Gori. To je bio znak kojim je župnik shvatio što se događa te je odlučeno da se na Svetoj Gori sagradi crkva.
Svetište Majke Božje Snježne nalazi se u Ličkom polju. Povijest ovog svetišta seže u 1733. godinu, kada je prema predaji 5. kolovoza pao snijeg te se dogodilo ukazanje Majke Božje. Danas je svetište omiljena destinacija za obilazak, kako vjernicima tako i svima ostalima. U blizini svetišta nalazi se brdo Sveti Ivan, na kojemu je trasa križnog puta i kapelica izgrađena u čast papi Ivanu Pavlu II.

Brod Moravice obiluju starim sakralnim objektima. Na tom području nalazi se ukupno 13 crkava koje predstavljaju značajnu i bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Svetište Majke Božje Svetogorske nalazi se na uzvisini u središtu mjesta te je uz gerovsku najstarija crkva u Gorskom kotaru.

Na području Gorskog kotara sačuvano je mnogo sakralnih objekata iz različitih razdoblja. Uspomena je to na iznimno važnu komponentu življenja gorana kroz povijest, na njihovu vjeru i baštinu. Crkva svetog Jurja u Liču, Svetište Majke Božje Svetogorske, Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju, kalvarija s kapelicama u Lokvama samo su neki od objekta sakralne baštine Gorskog kotara.

Gorski kotar logo zima

Gorski kotar

Neodoljiv