visit@gorskikotar.hr

Centar za posjetitelje Gorski kotar

Etno zbirke

Etnograska zbirka Lič

Kad su 1994. godine, povodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Nenad i Dražen Starčević pokrenuli osnivanje Etnografske zbirke, malo je tko očekivao da će se iz početnog prikupljanja prvog postava predmeta zbirka razviti u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru.

Etnografska zbirka je, naime, već 1995. godine postala evidentiran spomenik kulture i tada su u popisu izložaka zabilježena 63 različita predmeta. Tijekom godina prikupljani su novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, a mnogi su građani s područja cijele općine, pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju, počeli samonicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Hiša Rački

Na broju 94, u Supilovoj ulici u Delnicama, nalazi se naša najstarija kuća. Kuća Rački je spomenik kulture pod zaštitom, ona je etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica.
Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se što više sačuvati njena izvornost. Raspored prostorija i veličina ovakvih kuća bila je izvanredno prilagođena prirodnim uvjetima ovoga kraja – cijelo gospodarstvo nalazilo se pod jednim krovom, na okupu, što je naročito olakšavalo život u vrijeme dugih snježnih zima.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

HPM Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića

U rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića (1913. – 1943.), istaknutog hrvatskog pjesnika, pisca, novinara i antifašističkog borca, uređen je stalni postav o njegovu životu i radu.

Kuću – kamenu katnicu građanskog tipa sagradio je pjesnikov djed 1905. g.

Stalni postav Muzeja podijeljen je u pet tematskih cjelina. Temi „Goran književnik i novinar“ posvećena je središnja soba s rekonstrukcijom pjesnikova radnog prostora i osobne biblioteke. Slijedi prikaz Goranova života u partizanima, njegova najpoznatijeg djela “Jama” te nerazjašnjenoga pjesnikova ubojstva. Goranov zavičaj naziv je cjeline posvećene povijesti i kulturi Gorskog kotara, posebice Lukovdola, koji je bio Kovačićeva “trajna ljubav” i književna inspiracija. Cjelina „Goranovo proljeće“ predstavljena je fotografijama i dokumentima s istoimene pjesničke manifestacije koja se u Lukovdolu održava od 1964. g. te izborom knjiga – izdanja piščevih djela od 1945. do 2003. g.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Kolarnica

Kolarnica, zbirka tradicionalnih obrta, nalazi se neposredno prije centra Brod Moravica s lijeve strane. U renoviranoj kolarnici, gdje su kola nekada izrađivali kolar Jure i sin Franjo, nalazi se zbirka tradicionalnih obrta brodmoravičkog kraja. Upoznajte bricu, tišljara, šnajdara i šuštara. Upoznajte njihov rad, alate i život.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Kuća Delač

Kuća Delač, prema tradiciji, datira u godinu 1644. i time predstavlja najstariju očuvanu kuću u Gorskom kotaru. Smještena je u naselju Delači nedaleko Brod Moravica i u sklopu nje označena je kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U kuću Delač može se ući na dva načina – na glavni ulaz smješten na zapadnom pročelju, koji sačinjavaju drvena neprobojna vrata s teškim zaporom, i sporedni ulaz na sjevernoj strani kuće, kojim se kroz ganak također ulazi u centralnu prostoriju kuće, vežu.

U njoj se nalaze etnografske i etnološke vrijednosti.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Memorijalna učionica Vilko Golubić

Učionica se nalazi u zgradi nekadašnje osnovne škole u centru Brod Moravica.

Povodom 200 godina školstva u Brod Moravicama otvorena učionicu u spomen na dugogodišnjeg uglednog učitelja brodmoravičke škole Vilka Golibića (11.04.1861. – 16.02.1935.)
Učionica sadrži vrijedne eksponate iz različitih vremena školstva: od knjiga, bilježnica s krasopisom, školskih novina, pločica za pisanje, olovaka, pera za pisanje, školskih torbi, pa sve do školske opreme od kojih izdvajamo ravnala, karte, globus.

Vratite se u najljepše doba života.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Plavi podrum

Zbirka se nalazi u prizemlju Doma kulture u centru Brod Moravica.

Zbirka koja svakoga vraća u dane mladosti i veselja. Zbirka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Šank, konobar i pića iz 50–tih, 60–tih godina prošlog stoljeća. Stolovi, stolnjaci, čaše, cigarete, novine, a i singlice ondašnjih vremena.

Birtija s dušom. Prisjetite se okusa, pjesama i ljubavi.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Turanj – kula Zrinski

Napadi Osmanlija u 16. st. primorali su tadašnje feudalne gospodare, tj. kneza Jurja 4. Zrinskog da u Moravicama, današnjim Brod Moravicama, sagradi obranbenu kulu–osmatračnicu–Turinj.

U izvornom obliku kula je bila na četiri etaže s puškarnicama i drvenim pokretnim stubama, ložama (otvorima) za osmatranje smještenim na najvišoj etaži te niskim krovom na četiri vode. Uz osobno naoružanje stražara u kuli se nalazio i top.

Stražari su zvučnim i dimnim signalima javljali okolnim utvrdama i lokalnom stanovništvu o nadiranju Osmanlija.

Kula je u prilikom obnove crkve sv. Nikole u 16. stoljeću pretvorena u zvonik.

U kuli se mogu vidjeti replike tadašnjeg oružja, preslike karata, dokumenata, ali i pročitati o samoj povijesti kule i Brod Moravica.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Zavičajna zbirka Mrkopalj

Povijesna i etno-zbirka Mrkoplja otvorena je 2017. god. i nalazi se u samom centru Mrkoplja, u Domu kulture na 1. katu. Sadrži više od 550 fotografija iz povijesti mrkopaljskoga kraja te oko 200-tinjak starih predmeta – oruđa, alata, knjiga, odjeće, kuhinjskih i ostalih pomagala, namještaja i dr. U Zbirci se mogu pronaći kopije Povelje, kojom je Josip II. proglasio Mrkopalj privilegiranim kraljevskim gradom trgovištem, dokument o osnivanju Župe iz 1771. god., nacrt prve skijaške skakaonice „Pod Vrhin“ iz 1933. god. te ostala povijesnu dokumentaciju i nekoliko vrijednih knjiga. Mogu se vidjeti i ručno rađene skije, štapovi, krplje, akija te razne vrste ručnih pila, a izložena je i starinska nošnja. Uz stručno vođenje posjetitelji će saznati zanimljivosti o Prošćenju, Karolinskoj cesti, Memorijalu mira te zanimljive priče koje se u literaturi rijetko nađu. Poseban odjel čini zbirka starinskih kravata, a iznenađenje Zbirke je svakako povijesni i rijedak primjerak kino projektora iz 1964. god.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Zbirka Moravičko voćarstvo

Zbirka se nalazi u prizemlju Doma kulture u centru mjesta.

Brod Moravice su poznate po obilju voća, po domaćoj rakiji, prvenstveno kruškovoj, ali i brinjovoj (borovica).

Svaka kuća je imala prostor, najčešće podrum (kevdr) gdje se pekla rakija. U tom djelu možete vidjeti stare bačve, košare, preše za voće, a i sam kotao za rakiju.

Miris rakije nećete izbjeći.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice

Zbirka Naša željeznica

Postava se nalazi u zgradi nekadašnje osnovne škole u centru Brod Moravica.

23.10.1873. otvorena je željeznička pruga Karlovac – Rijeka. Gradnja željezničke pruge započela je 1869., a završila 1873. U ono vrijeme pripadala je Mađarskim državnim željeznicama. Duga je 176.2 km., s najvišom točkom 837 m/nm.

Željeznička pruga uvelike je utjecala na razvoj Gorskog kotara, pa i na Brod Moravice.
Prvo stajalište putničkih vlakova bilo je na putnom prijelazu – stajalištu Brod Moravice u Donjoj Dobri. 1890. izgrađena je željeznička stanica Brod Moravice. Cijela pruga je elektrificirana 1966.

Povodom 140 godina željezničke pruge Karlovac – Rijeka, 2013. otvorena je zbirka Naša željeznica te je podignuta spomen-ploča na kući Šnelerovih u Donjoj Dobri.
Postava “Naša željeznica” prikazuje nekadašnje uniforme, signale, željezničke svjetiljke, razne alate, telefone, satove, knjige, signalne pravilnike, isprave i dokumente, prijevozne karte te brojne fotografije o povijesti željeznice ovoga kraja.

Radno vrijeme
Cijena ulaznice
Gorski kotar logo jesen

Gorski kotar

Neodoljiv