visit@gorskikotar.hr

Planine Gorski kotar

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park

Risnjak

Nacionalni park Risnjak, šumsko kraljevstvo, dom je triju velikih zvijeri i zaštićeno područje, koje privlači istinske ljubitelje neukroćene prirode. Izletnički je Nacionalni park dostupan svim generacijama, od ugodnih šetnji na manje zahtjevnim stazama do intenzivnih uspona na planinske masive.
Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici, koji se pružaju s 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji ostaju u sjećanju svakog posjetitelja. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine, na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača Risnjaka, prof. dr. Ive Horvata.

0
metara nad morem
0 .
godine proglašen nacionalnim parkom
0
hektara

Bogata vegetacija Nacionalnog parka Risnjak rezultat je velikih migracija alpskih, arktičkih i sjeverno-europskih vrsta prema jugoistoku Europe, koje su se dogodile nakon ledenog doma. Zbog vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih i drugih faktora, ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Ipak, osnovni fenomen Parka su njegove šume. Povratkom risa u risnjačke šume, na jednom su mjestu ponovno zastupljene sve tri velike zvijeri Europe – vuk, medvjed i ris.
Područje Parka na 6400 ha obuhvaća dva planinska masiva – Risnjak i Snježnik te u najnižim dijelovima rijeku Kupu. Autentičan lokalitet Nacionalnog parka Risnjak obuhvaća područje od 290 metara do čak 1528 metara nadmorske visine. Pripada dinarskom planinskom sustavu, koji se proteže od istočnih Alpa do Šarsko-pindskog gorja i predstavlja vezu između Alpa i dinarskih planina.

Kruna kamenih uzvisina je Veliki Risnjak (1528 m), jedan od najljepših hrvatskih vidikovca. Podno samog vrha, na Schlosserovoj livadi, smješten je planinarski dom “Dr. Josip Schlosser Klekovski”, jedinstveno izletničko područje koje nudi okrepu i smještaj. Najčešći prilazi masivu Risnjaka su: iz Crnog Luga od Uprave Parka, s prijevoja Gornjeg Jelenja preko Vilja, iz Mrzle Vodice, iz pravca predjela livade Lazac te iz smjera Platka.
Planinski masiv Snježnika, smješten sjeverozapadno od vrha Risnjaka, odlikuje se bogatstvom vegetacijskog pokrova koje je prilagođeno najtežim klimatskim prilikama i bez teškoća podnosi ljetnu žegu, veliku studen i buru. Vrh Snježnika (1506 m) kamenit je, okružen cvjetnim planinskim livadama i s njega se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta.

Na ovom području pronađeni su tragovi pračovjeka kao i više ostataka životinja koje su davno boravile na ovom prostoru, poput pećinskog medvjeda i pantere.

Gorski kotar logo zima

Gorski kotar

Neodoljiv