visit@gorskikotar.hr

Rijeke Gorski kotar

Rijeke

Na izvoru života

Rijeka Kupa

Kanuing znamenitosti Gorski kotar
Kupanje Gorski kotar
Rafting Gorski kotar
Planinarenje Gorski kotar
Rijeke Gorski kotar

Kupa izvire iz krškog jezerca tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak, kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice te skreće prema sjeveroistoku, a zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresijecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Graničnom rijekom Kupa postaje na mjestu gdje se u nju s lijeve strane ulijeva Čabranka. U gornjem toku Kupa je dijelom neukroćena, stoga vožnja čamcima ovim dijelom pruža pravi adrenalinski užitak, a njezina čista i kristalno bistra voda ugodna je za kupanje u ljetnim mjesecima.

U svom gornjem toku Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja. Izvor rijeke Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na 313m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero tirkizne boje, dužine 200 metara i u prosjeku širine oko 30 metara iz kojeg otječe voda u punoj širini rijeke. Izvor se nalazi ispod Gavranove stijene, okomite, gotovo ravno odrezane litice visoke oko 250 metara. Prilaz ovom lokalitetu omogućen je atraktivnom serpetinskom stazom iz sela Razloge ili iz sela Kupari odakle je put nešto duži, a penje se uzvodno paralelno s tokom rijeke ili pak iz Kupske doline iz sela Hrvatsko.

Radno vrijeme

Info kućica kod upravne zgrade NP Risnjak: 09:00 – 17:00
Kupari: 09:00 – 17:00
Razloge: 09:00 – 17:00
Vilje (vikendom): 09:00 – 17:00

ulaznice

Odrasli 45,00
Ulaznica za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike 25,00
Obiteljska ulaznica 100,00
*Kupljena ulaznica vrijedi 2 dana
* Kupljena ulaznica vrijedi za Izvor Kupe, Lesku, Risnjak i Snježnik

Kupa (296 km) izvire iz krškog jezerca tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge. U gornjem toku Kupa je dijelom neukroćena, stoga vožnja čamcima ovim dijelom pruža pravi adrenalinski užitak, a njezina čista i kristalno bistra voda ugodna je za kupanje u ljetnim mjesecima.

Rijeka Dobra

Veličinom druga rijeka Gorskog kotara, rijeka Dobra razvija se istočno od Skrada iz nekoliko manjih izvorišnih krakova kod Bukovog vrha kojima se kod Vrbovskog priključuje Kamačnik. Inače je ponornica, a dolina Dobre sastoji se od proširenja i sutjeski. Svojim tokom kod Ogulina nestaje u jedinstvenom Đulinom ponoru, a zatim ponovo izvire desetak kilometara dalje jakim vrelom (Gojačka Dobra). Na njoj se nalaze dvije vodenice koje su još uvijek u funkciji i dvije hidroelektrane, a obiluje ribljim vrstama.

Kanuing znamenitosti Gorski kotar
Kupanje Gorski kotar
Rijeke Gorski kotar

Rijeka Čabranka

Čabranka, lijeva pritoka Kupe, dugačka je samo 15 km i izvire iz pukotina vrletnih stijena Velikog Obrha (546 m), desetak minuta hoda od središta Čabra. Čitavim svojim tokom granična je rijeka između Slovenije i Hrvatske.
Atraktivna je od samog izvora jer obiluje slapovima i brzacima. Proglašena je zaštićenom 1961. godine.

Kanuing znamenitosti Gorski kotar
Rijeke Gorski kotar
Gorski kotar Rijeka Gerovčica

Rijeka Gerovčica

Gerovčica, rijeka ponornica, izvire ispod 300 m visoke stijene. Izvor nikad ne presušuje, a ljeti na gerovskoj visoravni ne teče. Njezin tok krase atraktivni brzaci i prekrasni prirodni krajolici. 

Gorski kotar logo ljeto

Gorski kotar

Neodoljiv